Odbranimo i Šesti parkić!!!

Još jedan slučaj Petog parkića... ovog puta u Mirijevu...  • Ovaj blog je napravljen u cilju zadržavanja što više zelenih površina u našem Beogradu. Po urbanističkom planu iz 2002 godine izvršena je prenamena zelene /parkovske/ površine u građevinsko zemljište, za većinu zelenih površina na teritoriji opštine Zvezdara. Moramo da se izborimo da bi naša deca imala gde da se igraju. Ako dopustimo ovaj propust, zgrade će nastaviti da se nižu. Ovo je problem svih naselja u Beogradu.

Posted by Vidocq 0 коментара

POŠTOVANE KOMŠIJE !!!

Kao što Vam je poznato, na zelenoj površini između ulice Matice srpske 62-66 započeta je izgradnja stambenog objekta početkom januara ove godine .

Prema informacijama odbijenim od gradske Građevinske inspekcije za ovaj objekat izdato je odobrenje za izgradnju od strane Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda, što znači da je obekat površine preko 800 . To takođe znači da je izvršena prenamena zelene/parkovske/površine u građevinsko zemljište, što se jasno vidi u Detaljnom urbanističkom planu ovog područja.

U opštini Zvezdara dobili smo informaciju da je zelena površina vraćena nekadašnjim vlasnicima postupkom eksproprijacije, s obzirom na činjenicu da zemljište nije privedeno nameni. Napominjemo da je povraćaj zemljišta obavljen nakom prenamene zemljišta iz statusa “poljoprivredno” (njiva) u “gradsko građevinsko” zemljište.

Ovo nije samo pitanje parka i terena. Ovo je pitanje kvaliteta života nas koji živimo na Stojčinom brdu. Ako se izgradi sve što je planirano , biće preopterećena naša infrastruktura, što će prouzrokovati sledeće posledice :

struja ( mreža je već u granicama maksimalne opterećenosti i možemo očekivati učestale nestanke stuje i padove napona )

voda (pad pritiska)

grejanje (smanjenje temperature u našim stanovima )

kanalizacija i kišna kanalizacija ( svedoci ste da se već stvaraju ogromne bare koje nastaju slivanjem vode sa terena iznad novog puta koja nema gde da ode jer je sve betonirano, te bare će biti još veće i stvaraće poplave u našim podrumima )

zagađenje ( imaćemo još više prašine, smoga i buke jer neće biti prirodne prepreke koju trenutno vrši zelenilo i drveće )

Kako bismo sprečili sve napred navedeno, pokrenuli smo inicijativu za potpisivanje peticije protiv izgradnje stambenih objekata na površini parka koji nam pripada. Peticiju, zajedno sa dve hiljade potpisa, dostavili smo Kabinetu Gradonačelnika grada Beograda, Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i Predsedniku Opštine Zvezdara.

Jedini način da se o ovom slučaju izgradnje na zelenoj površini informiše šira javnost, jeste da se u što većem broju okupimo na sportskim terenima i pokažemo koliko ima stanovnika Mirijeva koji žele da sačuvaju svoju jedinu uređenu zelenu površinu. Dovoljno je da dođete na 30 minuta, povedite svoje ukućane, komšije, prijatelje... U našem naselju ima preko 4000 stanovnika, i potrebno je prisustvo što većeg broja ljudi kako bismo uspeli u našim zahtevima.

Stanovnici naselja MIRIJEVO

Categories:

0 Responses

Постави коментар

Subscribe to My Blog

Subscribe Here